Az Izometriás csőhálózat-szerelő képzés elméleti oktatója vagyok, 2017-től oktatok az Intern Kft-nél. 

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán gépészmérnök szakon végeztem. 

8 évig tanítottam középiskolában gépészeket, fűtésszerelőket, vízvezeték szerelőket, gáz-hálózat szerelőket, ezt követően az ipar területén kezdtem el dolgozni. 

Ezt követően egy kazincbarcikai cégnél nyomástartó-edények, illetve ipari csőszakaszok összeállításával foglalkoztunk. Kivitelezésben dolgoztam, a Borsodchemben és a TVK-ban, csőszakaszokat adtunk át, mely során rengeteg izometriás rajzot láttam. Ez volt az a pont, ahol megszerettem a csőszerelést, illetve az izometriát. 

Munkánk során problémát okozott az olyan szakemberek hiánya, akik az izometriás rajzokat olvasni tudják, rajz alapján dolgozni tudnak. Így felmerült az igény az Izometria tananyag kidolgozására, melyből az ipar számra megfelelő izometriás csőhálózat-szerelő ismerettel rendelkező munkavállalókat tudunk oktatni. 

Kidolgoztam egy Izometiás csőhálózat-szerelő elméleti oktatáshoz használható jegyzetet, majd ezt követően egy komplett Izometriás tananyag-rendszert. A tananyagrendszer része az elméleti jegyzet, illetve egy pendrive-on átadott tananyagrendszer (hanganyag, számítási feladatok, rajzok).

Ez a tananyag az alapja az Intern Kft-nél szervezett Izometriás csőhálózat-szerelő képzésnek. 

Évi 2-4 képzésen oktatok, nagy igény van erre a tanfolyamra. Nem tudok róla, hogy valahol máshol oktatnák az izometriás csőhálózat-szerelést az országban, Szlovákiától a Dél-Alföldön át a Balaton partjáig mindenhonnan érkeznek a képzésbe jelentkezők. 

Az oktatás gyakorlat orientált, nagyon sok rajzot átveszünk, értelmezünk, drótból lehajtogatjuk gyakorlásként. Próbálok mindenkit kihívni a táblához is rajzolni, a képzésen résztvevőknek megadom az elérhetőségemet, egy-egy izgalmas izometriás rajzot bármikor elküldhetnek nekem. 😊 

Szeretettel várok mindenkit a képzésbe, akit érdekel az izometria.

IllesCsaba

ILLÉS CSABA
elméleti oktató

Izometriás csőhálózat-szerelő